Hur mycket kostar det att vara designer?

Hur mycket kostar det att vara designer?

augusti 24, 2018 Av av LekfullDesign

Det är många som lockas av att driva ett eget företag, att få ta med sitt intresse och kunskaper till en verksamhet att livnära sig på. Detta är fullt möjligt för alla att göra. Med en grundlig analys av marknaden och en beräkning på vad det kan kosta att starta eget, så kan sedan drömmen krypa sig närmare.

Fortsätt läsa denna artikel för information vad du behöver göra och hur du kan ta reda på vad verksamheten kan kosta dig innan den startat upp.

Designer som yrke

Designer som yrke

Det finns yrkesområden som är yrken där det går att ägna sig åt många saker, designer är ett sådant område. Som designer kan du designa en rad olika produkter, så det är viktigt om du som designer kan nå ut med dina produkter och stannar inom de områden du behärskar.

Att starta egen verksamhet inom design ger goda möjligheter. Det är möjligt att designa, skapa och sälja själv men även att designa och sälja till företag. Det finns olika sätt att lägga upp detta på och det är något som du som designer bestämmer själv. Det är klokt att innan se över vad det kan kosta med en sådan verksamhet och vad det kan kosta dig att starta igång med den.

Kostnad att starta igång verksamhet

Om du inriktar dig på kläder så kan det behövas en uppstartskostnad för att komma igång med dina kläder. Idag finns det bra program på datorn att använda för att designa dina kläder, så ett inköp av detta program är viktigt för att sedan kunna göra mycket i detta. Programmet blir en investering för företaget då det kommer att vara ditt främsta arbetsredskap. Om du ej har möjlighet att bekosta ett datorprogram idag så rekommenderas det att ta ett smslån med direkt utbetalning utan UC så att du kommer igång med verksamheten så snart som möjligt, lånet kan sedan snabbt och smidigt betalas tillbaka.

Som kläddesigner behöver du även fysiska plagg som du kan klippa i och skapa med. I datorprogrammet gör du grunddesignen och sedan skapar du de fysiska plaggen. Vad kläder kan kosta är olika, men att köpa in några grundläggande plagg är inte en stor kostnad och något som kommer att behövas.

Tillbehör till plaggen behöver också köpas in och detta är något som inte kostar dig mycket. Några pennor i olika färger, mallar och olika paljetter så är skapandet igång.

För mer information om att starta en verksamhet är det väldigt klokt att först gå igenom informationen som finns tillgänglig på Bolagsverkets hemsida.

Designers på marknaden

Det finns många designers att inspireras av, se gärna över följande för inspiration:

  • Benetton
  • Gucci
  • Louis Vitton
  • Prada
  • Tiger of Sweden
  • Tommy Hilfiger

Börja sakta och bygg upp verksamheten

En rekommendation är att starta din verksamhet långsamt, detta gör att den ej kommer kosta dig mycket till en början. Se det som en hobby först och när du sedan har ett kapital att arbeta med kan du fortsätta bygga upp verksamheten i bra takt.

Som företag är det viktigt med budgeten och vad alla utgifter kan kosta dig. För att det skall vara långsiktigt så skall inte allt satsas direkt, grundtryggheten är a och o och därmed något du börjar bygga på i din egen takt.