Utöka lånet på huset och köp preferensaktier — bra idé?

Utöka lånet på huset och köp preferensaktier — bra idé?

maj 21, 2019 Av av LekfullDesign

Det finns flera sätt att förvalta pengar på idag. Många väljer att göra det genom att behålla pengarna i sitt hus—d.v.s de köper huset och försöker amortera av lånet så snabbt de kan. Därefter behåller de värdet i huset och kompromissar inte på denna. När huset väl säljs så har de alltså dessa pengar direkt på kontot och man är alltså minst god för husets värde. Priset på hus och diverse objekt har också ökat på senare tid så om man valt att förvalta sina pengar på detta sätt så har man egentligen gjort en rejäl vinst—förutsatt att man nu väljer att sälja huset och “casha hem”.

Detta är dock endast ett sätt att förvalta sina pengar.

Har man andra idéer så kan man således ta ett bolån på sitt hus, d.v.s utöka lånet på huset och därefter förvalta pengarna man erhållit på andra vis. Detta betyder dock att man då inte har “pengar i huset” utan säljer man huset måste man därefter betala tillbaka banken och man har inte allt för mycket kvar. Istället ligger pengarna där man valt att förvalta dem.

Ett sätt att förvalta sina pengar är via preferensaktier. Frågan som lyder är då är detta en bra idé? Bör man utöka lånet på huset för att satsa på en hög utdelning från preferensaktier? Nedan följer svaret vi som aktivt arbetar med hem & inredning känner till!

Preferensaktier med bolånspengar—smart idé?

Svar: Ibland.

Svar i dagens marknad: Nej! Och nedan lyder varför.

Som tidigare nämnts i inlägget så har marknadspriserna för hus åkt upp i skyn. Om man köpte ett hus runt 2009-2010 så kan man idag sälja huset för nästan tredubbla priset. Få preferensaktier ger en sådan avkastning. Hus ger inte heller en sådan avkastning och anledningen till denna stora avkastning är bostadsmarknadens stora “boom”. Bostadsmarknaden har blivit så het det senaste decenniet att göra något annat kan egentligen ha varit en dålig idé.

Om man haft ett intresse för hem, heminredning, hembygge eller helt enkelt köpa/sälja hus så har bostadsmarknaden aldrig varit så het som den idag är, historiskt sett!

Att ta ut ett bolån för att investera i preferensaktier är således fel tid i dagsläget. Det är dock inte en dum idé! Nedan följer tips på när det kan vara smart att genomföra denna investering.

När bör man utöka bolånet för att investera i preferensaktier?

Det korta svaret är när marknaden är lite kallare än den idag är.

Bostadspriser ska inte stiga 300% på 10 år. Detta är ofattbart. Om detta alltid var fallet skulle folk köpa så många bostäder som möjligt och därefter helt enkelt hålla dessa i några år. Därefter säljer man dem och har mångdubblat det initiala beloppet och detta är en onormal situation. Prisökningar sker inte i en sådan takt och när marknaden återgår till “normalitet” kan det vara smart att bredda sina vyer och söka andra investeringar, så som utdelningsaktier i utdelningsportfölj. När bostadsmarknaden är lite kallare så brukar utdelningsaktierna prestera lite bättre än bostadspriserna och därmed är dessa en bättre investering.

Allt följer marknadstrender dock och idag är bostadsmarknaden oerhört het på grund av förmånliga tider att köpa och sälja bostäder samt ett stort influx av folk som behöver bosättning. Sverige växer något ofantligt och bostäderna behöver matcha denna efterfrågan. Därmed bostadstrenderna vi sett på senare tid.

Det senaste året har bankerna kylt ned på lån och dylikt vilket saktat ned tillväxten i bostadsmarknaden. Så om preferensaktier är av intresse för en kan det vara smart att avvakta i några månader för att därefter kanske ge sig in i det!