Vad innebär det att vara webbdesigner?

Vad innebär det att vara webbdesigner?

september 15, 2018 Av av LekfullDesign

Webbdesign är ett mycket spännande ämne. Inte bara pga det skjutits upp i raketfart vad gäller popularitet och man undrar varför detta skett, utan även för att man inte är begränsad. När det kommer till designs så är begränsningarna många. Till exempel så kan man inte designa vad som helst vad gäller kläder. Kläderna måste gå att ta på sig och fabrikatet man vill designa med måste finnas. Man kan inte använda verktyg som inte finns. Till exempel så är det inte möjligt att designa vilken tröja som helst, utan man är begränsad av fabrikaten som marknaden har att erbjuda, knapparna, mm. Allt finns inte.

Detta är inte fallet vad gäller webbdesign. De ända begränsningarna är bokstavligt talat 1or och 0r. Du kan göra exakt allt du önskar. Det finns inget som begränsar dig. Vill du att din hemsida ska vara Microsoft Word? Ja då kan du helt enkelt skapa Microsoft Word i webbform. Du har absolut inga begränsningar. Det är just det som gör webbdesign så spännande. Det finns så många olika hemsidor på internet idag att man varje dag överraskas och tänker “Är detta ens möjligt att göra på webben!?”. Den frågan ställs så ofta nuförtiden och svaret är nästan alltid “Ja!“.

Vad bör man tänka på när arbetar med webbdesign?

Det finns några saker man behöver bekanta sig med när det kommer till webbdesign. Ett utav dessa är webbhotellet man väljer att arbeta med. Idag finns det många webbhotell tillgängliga på marknaden och valet av webbhotell brukar oftast vara ett knepigt sådant då det finns så många och varje webbhotell är bra på olika saker. Till exempel så har visa riktigt låga priser. Andra kanske erbjuder oerhört mycket utrymme till ett oerhört bra pris vilket är bra för den som gillar att förbruka mycket utrymme. Andra erbjuder ramverk direkt i webbhotell-lösningen vilket gör skapandet utav hemsidor ruskigt smidigt. Utbudet utav webbhotell är  riktigt stort, därför är det A och O att man jämför webbhotell innan man väljer att gå vidare med ett för när man väl valt ett webbhotell och börjat arbeta med det så är det mycket svårt att byta, speciellt beroende på hur mycket arbete man lagt ner med just ett webbhotell. Detta arbete omfattar skapandet utav hemsidor och mycket mer. Det är inte lätt att sedan flytta över samtliga hemsidor man har från ett webbhotell till ett annat. Därför är det mycket viktigt att man väljer rätt första gången, så man slipper framtida problem. Dock så är flytt-processen inte omöjlig, självklart.

Finns det goda framtidsprospekter när det kommer till webbdesigners?

Svar ja! Och många sådana! Du kan till exempel kolla bland de olika högskolorna och se vilka program som har att erbjudas – dessa brukar domineras utav IT-relaterade program. IT är en oerhört bra betald bransch och just webbdesigner är oerhört eftertraktat. Vet man inte vad man vill utbilda sig till och har ett öga för IT så är webbdesigner något man absolut bör överväga. Prospekten är många och stora, och lönerna är något riktigt bra. Om vi skulle ge ett tips på någon inriktning med design i fokus så är webbdesign vårat tips. Just för att framtidsutsikten är så bra jämför med andra designfält och arbetet är så pass roligt. Men allt handlar om vad man självklart gillar mest.