Viktiga saker att känna till när man designar leksaker för barn

Viktiga saker att känna till när man designar leksaker för barn

februari 19, 2019 Av av LekfullDesign

Världens sköraste individer är bebisar — därefter följer barn i yngre åldrar. Designar man produkter eller leksaker för dessa för att exempelvis sälja de på diverse näthandelssidor som Nilou eller Lekmer så är det oerhört viktigt att känna till vissa saker innan man går vidare med sitt projekt. Barn är som sagt sköra och något fel i designen kan leda till ödesdigra konsekvenser, därför är det viktigt att vara påläst på vad som kan vara farligt och vad man bör tänka på när man designar produkter för barn. I detta inlägg listar jag bara några saker jag lärt mig under alla dessa åren. Ta inte detta inlägg som svaret på alla frågorna, utan gör vidare forskning. Detta är vad jag lärt mig dock.

Barn stoppar saker i munnen

Detta är nog det viktigaste när det kommer till barn och barnleksaker. Åldern är barn under 3 och barn som faller inom det åldersspannet har en väldigt stor risk för att stoppa saker i munnen. Detta är oerhört viktig att tänka på när man designar en produkt som avser vara för barn i den åldern.

Detta kan handla om allt ifrån leksaker som bilar, figurer och till och med lego och dylikt. Dessa måste byggas i stora bitar och inte små. De ska alltså inte vara möjligt för barn att stoppa leksaken i munnen så att detta problemet kan undvikas helt och hållet. Som förälder vill man inte behöva oroa sig över barnets varje rörelse utan vill istället vara säker på att leksaken inte medför en massa olika risker för barnet.

Inget giftigt

Många prylar kan innehålla saker som inte är bra för kroppen, och då bebisar och barn har ett omoget immunförsvar så kan något som kan verka relativt harmlöst för vuxna leda till en massa olika problem för barn och bebisar. Därför är det viktigt att vara medveten om vad för ämnen som använts i tillverkningen utav produkten och vara säker på att inget som kan vara farligt för barn använts i tillverkningsprocessen. Detta kan handla om allt ifrån plast som är farligt att inta, eller metaller eller dylikt. Väldigt viktigt är det att vara säker på detta här då det annars kan leda till konsekvenser man helst vill undvika.

En favorit: skräm inte barnen med leksaken

Detta gäller mest för barn och inte bebisar. Detta gäller oftast för barn på över 4 år. De har en livlig fantasi och när man designar exempelvis nallar eller actionfigurer är det viktigt att se till så att figuren inte väcker rädsla utan ska se snällt och harmlöst ut. Självklart kommer barnen utstråla denna rädsla innan leksaken köps, men som designer vill man inte ha arbetat med en produkt som sedan får väldigt negativ feedback från barn. Leksaken bör falla barn i smaken och inte skrämma dem. Mycket är det som skrämmer barn, så det gäller att göra detta rätt så att man undviker eventuella misslyckanden och istället lyckas med sin produkt.

Slutord

Jag skrev det tidigare men gör det igen. Barn och bebisar är väldigt sköra. Känn din köpare och designa inget som du vet inte kommer att falla dem i smaken, utan designa något du vet kommer att lyckas med dem. Ta sedan samtliga faror i åtanke så att du negerar eventuella problem och skonar föräldrar mycket tid och omtanke. Föräldern bör kunna köpa produkten och därefter veta att barnet är säkert med den leksaken, så de kan titta åt andra hållet och återgå till arbetet eller det de gör, utan att behöva oroa sig för att barnet ska göra sig illa med leksaken de köpt dem. Leksaker köpes för att ge barn något att leka med. Leksaken ska inte skapa oro eller problem för föräldern.